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To:

Jessica Langill, Equal Rights Specialist
From:

Luke Knapp, Legislative Fiscal Analyst
Date:

July 15, 2019
Subject:
Relevant Bathroom Building Codes


Recently, you asked the Legislative Reference Bureau to examine any relevant laws, regulations, and codes that may have an impact on the creation of gender-neutral restrooms in City buildings. Wisconsin State Statutes provide a significant degree of latitude for city governments in the creation and/or conversion to gender-inclusive restrooms. Below is a summary of relevant statutes to be aware of before moving forward with the creation of gender-neutral restrooms. 
Exceptions to International Building Codes

Under s. SPS 362.2902, Wis. Adm. Code, Wisconsin adopts the International Building Code (IBC) for plumbing fixtures, with a few noteworthy exceptions. The IBC has specific parameters for the number of toilet facilities required for buildings that serve the public, which vary depending on the buildings’ occupancy type and square footage. 

Most City buildings fall under the classification Business Group B for “civic administration”. Table 2902.1 of the IBC requires that Business Group B buildings have one facility (water closet) per 25 occupants for the first 50 and one per 50 occupants for the remainder exceeding 50. Section 2902.2 of the IBC then requires that “where plumbing fixtures are required, separate facilities shall be provided for each sex.” 

Despite the requirement for separate facilities in IBC section 2902.2, Wisconsin’s Administrative Code allows for the following exception: 
“Separate facilities may not be required in all occupancies when the number of fixtures is provided as required under IBC Table 2902.1 in individual user toilet rooms.” 

If the number of restrooms in service for the public meets the minimum requirements in IBC Table 2902.1, the State effectively eliminates the separate facilities requirement.
Applying this section to gender-inclusive restrooms in City buildings, the creation of additional gender-inclusive restrooms would not be limited, as they would continue to serve the necessary number of occupants. Converting restrooms into gender-inclusive restrooms would also be acceptable, as long as the number of facilities meets the required number for the building. However, the code exception only applies when it is individual-user toilet rooms being provided; multi-stall, gender-inclusive restrooms are not discussed.  
Other Relevant Codes
Section 101.13, Wis. Stats., discusses access to restrooms, and provides the following requirement: “The department may not promulgate a rule requiring that a unisex toilet room be provided in any public building or place of employment.” This rule would not restrict an entity’s ability to create new gender-inclusive restrooms; however, it would potentially inhibit the ability to require the presence of gender-inclusive restrooms. 
Section 101.128, Wis. Stats., is titled “Restroom equity.” This section requires equal speed of access in areas where the public congregates, meaning that women are required to have a speed of access to toilets that equals the speed of access that men have to toilets and urinals in that facility. Increasing the number of gender-neutral restrooms would not only comply with this requirement, but may increase speed of access for all individuals. 
2019 Wisconsin Senate Bill 220 is currently referred to the Committee on Utilities and Housing, and would add language to s. 101.128 that reads: 

“If the water closet compartments of a restroom in a public buildings or place of employment have full-height walls and full-height doors, and the lavatories in the restroom are located outside the water closet compartments, the restroom may be designated for use by both sexes.”

This legislation would be the first provision in the Statutes that would explicitly outline parameters for the creation of multi-stall, gender-inclusive restrooms. 

There are numerous other factors to consider when creating or converting restrooms, most of which, such as federal standards for privacy partitions and accommodations required by the Americans with Disabilities Act, are well-known to construction contractors and architects.  
Before converting restrooms, City departments should identify the number of restrooms available to the public, compared to the occupancy limit in their building, to calculate the number of restrooms that could be converted to single-stall, gender-inclusive restrooms while maintaining compliance with the IBC requirement, as well as ensuring that speed of access to facilities remains equal. 
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